Te druk om te werken

Toen ik koos voor het ondernemerschap wilde ik vrijheid. Niet alleen maar bezig zijn van 9 tot 5, maar gewoon werken wanneer ik dat wilde. Ik had een mooi beeld van het ondernemerschap, maar werd zoals veel ondernemers door de werkelijkheid ingehaald. Een tijd had ik het zo druk dat ik niet meer wist waar ik moest beginnen. Maar in 2013 had ik het ook zó rustig dat ik zelfs dacht dat de kassa bij de supermarkt ook een optie was. Tijdens de corona-crisis vielen voor mij veel dingen op hun plaats.

Ik doe wat bij mij past

Ik heb een dochter en een zoon die beiden op de Middelbare School zitten. Dat betekent dat zij zelfstandig genoeg zijn om aan hun schoolwerk te beginnen, maar ik merkte dat ik in de ochtend zelf maar niet op gang kwam. Ik werkte voor de corona-crisis ook met grote regelmaat vanuit huis, maar dan was ik alleen. Nu zaten we opeens met z’n vieren verplicht thuis en hoorde ik alles. In die beginperiode ben ik veel gaan wandelen om lekker op mijn gemak alles te overdenken. Door te wandelen kon ik mijn concentratie weer herpakken. Het heeft mij geholpen om te doen wat het beste bij mij past. Ik werk wanneer ik dat het beste kan. Dat is soms ook in de avonduren of in de weekenden, omdat dit de momenten zijn dat de rest van mijn gezin zich op een andere manier vermaakt.

Investeren in je bedrijf

Als ondernemer houdt het werken niet op wanneer je een klus hebt geklaard voor klanten. Je moet ook tijd investeren in acquisitie, nadenken over de toekomst van je bedrijf, de administratie, social media, opleidingen volgen, etc.

Ik zag het even niet meer zitten

In december 2019 zag ik het even niet meer zitten. Ik werkte kneiterhard, volgde een opleiding en zorgde er ook nog eens voor dat thuis alles goed liep. Het resultaat: Ik liep over! Dat was voor mij het moment waarop ik wist dat ik stappen moest zetten.

Mijn eerste ingeving was om te stoppen met de opleiding. Maar ik volgde die opleiding juist om stappen te kunnen zetten met mijn bedrijf. Het kostte mij bloed, zweet en tranen, maar de opleiding heb ik afgemaakt!

De oplossing voor mij was om mijzelf te laten coachen. Coachen om weer rust te voelen en tijd te vinden om te doen wat ik leuk vind. Mijn bedrijf loopt op rolletjes en ook achter de schermen (privé) is alles goed gekomen.

Het gevoel van vrijheid mist

Als ik met ondernemers werk, zie ik ze vaak tegen dezelfde problemen aanlopen als ik. Dat gevoel van vrijheid waar je op hoopte als je ondernemer zou worden, is ver te zoeken. Steeds vaker zeg je afspraken af of ben je ‘afwezig’ omdat je in je hoofd nog bezig bent met de zaken die je nog allemaal moet afhandelen.

Een sparringpartner helpt je er doorheen

Wanneer je dat gevoel herkent, dan wordt het tijd om structuur aan te brengen. Zet samen met een sparringpartner op papier waar je naartoe wilt werken, hoe je dat gaat doen en wat je daarvoor nodig hebt.

Het geeft je zoveel meer rust wanneer je weet waar je mee bezig bent en het gevoel hebt er niet meer alleen voor te staan. Want het is heel normaal om blinde vlekken te hebben binnen je eigen bedrijf. En juist daarom is het fijn als er iemand met je meekijkt en advies geeft over wat er anders of beter kan, zonder je bedrijf helemaal overhoop te halen.

Misschien mag ik een kijkje in jouw keuken nemen? Zodat ik jou advies kan geven over wat er anders of beter zou kunnen.
Stuur mij een berichtje wanneer je een gratis gesprek wilt inplannen.